Echografie.nl

De 20-weken echo SEO

Iedere zwangere vrouw krijgt de medische 20-weken echo, oftewel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), aangeboden. Het SEO is een officieel bevolkingsonderzoek en wij hanteren hiervoor de landelijke richtlijnen. Deze zijn te vinden onder de zoekterm 'SEO' op de website: www.rivm.nl

Ouders mogen zelf kiezen waar ze het SEO laten maken. Deze echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij de 20 weken echo zijn zichtbare afwijkingen meestal goed op te sporen. Het doel van de 20 weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedel en er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen. Verder kijken we of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is, ook wordt de placenta en de navelstreng beoordeeld.

Via jouw behandelaar kun je ook bij ons terecht voor de 20-weken echo, evenals de andere medische echo's. Hierbij kun je denken aan een termijnbepaling, groei-echo, placentalokalisatie of liggings-echo. Deze echo's worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Is de 20 wekenecho precies bij 20 weken?

De 20 wekenecho kun je laten doen tussen de 18 en 21 weken zwangerschap. 

Bij het maken van de echo lig je op je rug. Je moet je buik bloot maken. Daarna krijg je gel op je buik wat soms een beetje koud aanvoelt. Behalve dit voel je niets van een echo en ook je kind voelt er niets van. Het is ook niet gevaarlijk voor jou of jouw kind. Bij het maken van de echobeelden wordt een staafje over je buik bewogen wat echobeelden naar een scherm verstuurd. Daarbij kun je zelf meekijken.

Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Tips:
- Trek gemakkelijke kleding om je buik bloot te kunnen maken. Bijvoorbeeld een shirt met daaronder een broek of een rok.
- Neem daarom je partner of iemand anders mee. Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij je te hebben. Het wordt mede daarom ook vaak afgeraden om kinderen mee te nemen, maar die keuze ligt natuurlijk bij jezelf. 

Voor meer informatie: download hier Folder 20 weken echo (RIVM) de officiële folder over de 20 weken echo van het RIVM (PDF)